Obojstranná vložka do dverí

Obojstranná vložka do dverí

Ak ste si už niekedy zabuchli dvere s otočenými kľúčmi v zámku a samozrejme, že v tú najnevhodnejšiu chvíľu,
tak existuje riešenie, aby sa Vám takáto situácia opäť neprihodila.

S pojmom obojstranná vložka do dverí sa môžeme stretnúť aj pod iným názvom, ako napríklad :
- prestupová spojka (výrobca vložiek FAB)
- emergency (výrobca vložiek Mul-T-Lock)
- BSZ "beidseitig schließbarer Zylinder" (výrobca vložiek GEGE)

Štandardne predávané vložky sú poskladané tak, že ak z vnútornej strany dverí zostane vložený a otočný kľúč, tak z vonkajšej strany dverí neviete kľúč celý zasunúť do vložky a následne si dvere otvoriť otočením kľúča.

Je to spôsobené súčiastkou, ktorá sa volá spojka a tá sa pohybuje v ovládacom palci. Po zasunutí a otočení kľúča sa spojka čiastočne presunie do druhej polovice vložky a znemožní vloženie a otočenie kľúča z druhej strany zámku.

klasicky-palec-so-spojkou 

A tu je sľúbené riešenie ako sa ochrániť pred zabuchnutím.
Štandardne predávaná nová vložka sa rozoberie a demontuje sa z nej továrenský namontovaný palec. Následne sa do vložky nainštaluje palec s prestupovou spojkou a vložku už je možné ovládať, aj keď je z vnútornej strany dverí vložený a otočený kľúč. Táto úprava vložky proti vymknutiu je účinná aj pri zamknutých dverách. Či sú dvere zabuchnuté, alebo zamknuté, alebo aj keď ostal z vnútornej strany dverí pootočený kľúč v ľubovoľnej polohe, vždy si budete vedieť z vonkajšej strany dvere otvoriť.

mul-t-lock-emergency-palec 

Bezpečnostná obojstranná cylindrická vložka má využitie nielen pri bytových dverách, ale v poslednej dobe hlavne aj pri rodinných domoch. Veľa moderných novostavieb rodinných domov používa plastové alebo hliníkové dvere s automatickým uzamykacím systémom.
Možno ste si teraz povedali, že ja také dvere nemám. 80% zákazníkov ani nevie, že také dvere má, pretože automatické zamykanie prebieha bez otočenia kľúča do zamykacej polohy a opäť bez nutnosti použitia kľúča na odomknutie dverí. Najčastejšie sa inštaluje automatický uzamykací systém GU-SECURY Automatic. Tento systém funguje nasledovne: po zabuchnutí dverí automaticky vyskočí vrchná a spodná strelka (jazýček) o dva centimetre a dvere sú zamknuté. Vyskočená vrchná a spodná strelka je zablokovaná a nedá sa z vonkajšej strany dverí zatlačiť.
Práve máte dvere automaticky zamknuté :o)
Dvere sa "odomykajú" stlačením kľučky dverí, alebo otočením kľúča z vonkajšej strany dverí.
Pri stlačení kľučky príde k zasunutiu vyskočených jazýčkov späť do lištového zadlabávacieho zámku a jazýčky sú už odblokované. Po každom zabuchnutí dverí so systémom GU-SECURY Automatic sa dvere automaticky zamknú. Otočením kľúča do zamykacej polohy o jeden západ sa vysunie uzamykacia závora a zaistí sa kľučka proti stlačeniu z vnútornej strany dverí.

Zákazníkom, ktorý majú tento automatický uzamykací systém, určite odporúčame obojstranný zámok. Ak by ste mali nainštalovaný štandardne predávaný bezpečnostný zámok a nedopatrením by ste zabudli z vnútornej strany dverí kľúče v zámku, tak Vaše dvere sa bez poškodenia (odvŕtania) vložky s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú dať otvoriť.

obojstranna-vlozka-do-dveri 

Veľa zákazníkov sa pýta, či obojstranná vložka do dverí je bezpečná, pretože majú pocit, že keď sa dá zámok vždy otvoriť z vonkajšej strany dverí, tak sa im hocikto dostane do bytu.
Veľký omyl!
Úprava proti vymknutiu žiadnym spôsobom neznižuje bezpečnosť vložky a Váš majetok bude naďalej rovnako chránený ako s vložkou bez úpravy proti vymknutiu, pretože súčiastka zabezpečujúca obojstranne otvárateľnú vložku sa inštaluje do stredu vložky.
Po namontovaní obojstrannej vložky je z vonkajšej strany dverí vstup na kľúč taký istý ako pri bezpečnostnej vložke bez prestupovej spojky a všetky bezpečnostné a ochranné prvky vo vnútri vložky sú zachované. Z vonkajšej strany zabuchnutých, alebo zamknutých dverí nie je možné vložku otvoriť bez poškodenia, aj keď je vo vložke nainštalovaná prestupová spojka.

palce-klasilk-a-emergency 

Našim zákazníkom inštalujeme výlučne certifikované bezpečnostné vložky, ktoré boli testované na všetky druhy otvorenia bez poškodenia. Bezpečnostné vložky v bezp. triede 3 a 4, ktoré sú určené na inštaláciu do obytných priestorov boli podrobené testom na odolnosť voči vyplanžetovaniu a nedeštruktívnej úderovej metóde, vrátane testov vložiek s nainštalovanou prestupovou spojkou.

Príplatok za úpravu proti vymknutiu stojí približne 15 až 22,- € podľa zvoleného výrobcu cylindrickej vložky.

Nech sa páči, pozrite si informatívne videá :

Obojstranná vložka Mul-T-Lock Integrator

Obojstranná vložka Gege AP2000




Späť na Články