Pozor na lacné zámky z Ázie

Pozor na lacné zámky z Ázie

Na rôznych trhoviskách, tržniciach a v obchodoch so zmiešaným tovarom sa dajú kúpiť podozrivo lacné zámky v cenách už od 3,- €. Možno Vám bude predavač tvrdiť, že to je dobrá vložka, alebo stavebná vložka, ktorá dlho vydrží. Žiaľ nie je to tak.

Na trhoviskách sa predávajú vložky bez označenia výrobcu. Teleso vložky a bubienok má zlatistú povrchovú úpravu imitujúcu klasickú vložku a na telese nie je vyrazený výrobca. Na mieste, kde by mal byť označený výrobca vložky je voľné miesto a na kľúči je iba zvučný anglický názov ako napr. LOCK, BULL, POWER a pod. Ďalším hlavným poznávacím znakom lacných vložiek je podozrivo nízka váha. Občas sa vyskytujú vložky, ktoré ani nie sú vyrobené zo zliatiny mosadze, ale sú vyrobené zo zvláštnej zliatiny ľahkých kovov a sú iba povrchovo upravené, aby vyzerali ako mosadzné. Pod povrchovou úpravou sa ukrýva materiál na báze hliníka alebo iného ľahkého kovu šedej farby.
Pri európskych renomovaných výrobcoch vložiek je teleso vložky a bubienok, do ktorého sa vkladá kľúč vyrobený z jedného kusu mosadznej zliatiny a opracovaný frézovaním a sústružením.
Lacné ázijské vložky majú preto nízku váhu, lebo bubienok je absolútne nepresný odliatok a tam kde sa dá, tam je odobraté z materiálu a bubienok má rebrovanú konštrukciu z dôvodu úspory materiálu pri výrobe.

cinska-vlozka

A tu je "kameň úrazu" týchto lacných vložiek. O nízkej životnosti a zasekávaniu sa kľúča vo vložke asi ani netreba písať.
Odľahčené a nekvalitne odlievané bubienky sa lámu a praskajú!
Po krátkom používaní vložky sa môže odlomiť predná časť bubienka a po neúspešnom otvorení dverí vytiahnete zo zámku nielen kľúč, ale aj časť bubienka. Dvere stále zatvorené, vy pred dverami a v ruke kľúč s úlomkom bubienka. V tomto stave už nie je možné dvere otvoriť s kľúčom. Druhým variantom,  ako Vás ázijská cylindrická vložka nechá pred dverami je, že bubienok pozdĺžne praskne a aj keď máte vložený kľúč v zámku, prasknutý bubienok sa začne krížiť a neviete otočiť s kľúčom a dvere si otvoriť. Po určitom čase snaženia sa o otvorenie zámku, bubienok praskne už na viacerých miestach a opäť zo zámku vytiahnete nielen kľúč, ale aj rôzne časti úlomkov z bubienka.

vlozka-z-ciny

Jednou z hlavných príčin praskania a lámania bubienka v ázijských vložkách je aj stav Vašich dverí. Ak Vaše dvere idú ťažko zamykať, odomykať, alebo dvere pri otváraní musíte silno pritiahnuť k sebe, tak odľahčený a odlievaný bubienok vo vložke nedokáže svojou chatrnou konštrukciou preniesť silnejší krútiaci moment do zadlabávacieho zámku a prichádza k zlomeniu niektorej časti bubienka. Bubienok môže prasknúť už aj pri menšom odpore pri zamykaní, alebo odomykaní dverí.
Keď sa Vám už stane vyššie spomenutá situácia, privolanie zámočníka a otvorenie dverí s následnou výmenou vložky za kvalitnú cylindrickú vložku bude nevyhnutnosťou. Poškodená lacná vložka Vám môže urobiť nečakaný škrt vo vašom finančnom rozpočte, pretože ak sa Vám to stane pri zamknutých dverách, budete zámočníkovi platiť za otvorenie zamknutých dverí s poruchou na vložke, novú vložku a jej montáž.

Ak sa rozhodnete pre ekonomické riešenie a na uzamknutie dverí chcete použiť stavebnú alebo lacnú vložku, používajte zámky od renomovaných výrobcov.
Nikde nie je napísané, že značková vložka musí byť aj drahá. Každý výrobca vložiek má vo svojom výrobnom portfóliu aj stavebné vložky.
Základná stavebná vložka od overených výrobcov má rovnakú továrenskú kvalitu všetkých komponentov, ako drahšie bezpečnostné vložky, len v lacných vložkách nie sú bezpečnostné a ochranné prvky.

Video k článku s vysvetlením, prečo nekupovať lacné zámky na trhoviskách :




Späť na Články